Chattoir Editorials

Chattoir Interview with Aria Artis

Chattoir Interview with a painter.

by Chattoir Admin at 14 February 2018
"(...) Arta inseamna pentru mine libertate totala, nu numai de a-ti aduce in lumina trairile, gindurile, ideile, lumea interioara, ci si de a crea, prelucra, modifica realitatea" Aria Artis

Interviu Chattoir cu Aria Artis

Aria Artis, de unde ai aparut si care e scopul vizitei tale pe planeta noastra?

Am aparut dintre stele si am sosit pe Terra pentru a transmite mesajul oamenilor din jurul meu sa fie mai buni si sa invete sa iubeasca. As dori sa-i fac constienti ca planeta noastra albastra este cea mai frumoasa din univers si trebuie sa o protejam, este darul pe care l-am primit si de care trebuie sa avem grija. Sa indepartam ura, invidia care invenineaza si distrug si sa ne umplem sufletul cu lumina si dragoste.
 
Cand si cum te-ai decis ca trebuie sa pictezi, si ce ai pictat prima oara?

La virsta de 6 ani am descoperit un portret in creion pe care mama il facuse tatalui meu si am ramas surprinsa, nu stiam ca este atat de talentata. Cred ca aceasta experienta m-a marcat ca si copil si in subconstient s-a dezvoltat dorinta de a desena cindva la fel de frumos ca si ea. Primele incercari au fost de mica, insa nu aveam incredere in mine iar parintii mei, in ciuda afinitatii mamei pentru arta nu m-au sustinut in aceasta directie ci m-au indrumat catre o meserie din care sa pot trai. Astfel am ajuns sa studiez stiintele economice in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, terminind specializarea Relatii Economice Internationale.
Am inceput sa pictez mult mai tirziu. Primele lucrari au fost incercari diferite, am experimentat.
 
Cine e prima persoana care ti-a remarcat talentul de pictorita?

Pictorul Andreas Feil. Prietenia dintre noi m-a influentat pozitiv si mi-a deschis aripile catre noi orizonturi.
 
Te-ai intrebat vreodata, ca si mine, de ce salcamii nu dau struguri, de ce nucii nu dau trandafiri si de ce culorile pictorilor nu canta? Exista ceva gresit in aceasta intrebare? Daca da, ce anume?

In arta nu exista limite, totul este posibil si acest lucru ii da o putere aproape supranaturala. Arta inseamna pentru mine libertate totala, nu numai de a-ti aduce in lumina trairile, gindurile, ideile, lumea interioara, ci si de a crea, prelucra, modifica realitatea. Iubesc aceasta varietate. De aceea picturile mele sunt atit de diferite.
 
Ascultand pe Chopin in timp ce improviza, Delacroix se intreba cum ar putea transpune acel univers sonor in pictura. Exista o alta arta care te inspira?

Da, muzica. Ma inspira enorm.  Cind pictez ascult muzica clasica.
 
Ce anume, din viata de zi cu zi, te inspira?
 
Totul…de multe ori un lucru banal ma trimite intr-un virtej de ginduri care mai tirziu se concretizeaza in imagini pe care le pictez. Ca exemplu, acum citiva ani, aflindu-ma in vizita la sora mea in Paris, cutreierind orasul cu aparatul de fotografiat la git in cautare de frumos, am remarcat pe o strada mica un batrinel care mergea cocosat ajutat de bastonul lui. Pe acea straduta nu se mai afla nimeni in afara de el. Era ceva care m-a impresionat profund in acea statura. Ma cufundasem in ginduri, uitasem de vuietul strazii, de claxoanele masinilor, de oamenii galagiosi din jur. Ajunsa acasa am pictat tabloul “Singuratate”.
 
Care este bucataria din spatele picturilor tale? Ce fel de pinze, ce cleiuri si ce uleiuri folosesti?

Folosesc pinze pentru pictura si culori de acril de calitate. Am de gind sa testez si  uleiuri. Dezavantajul la culorile acrilice este ca se usuca repede. Ele se pot insa combina cu un  mediu acrilic, un gel translucid care le prelungeste timpul de uscare.
 
Te apuci in mod spontan de lucru sau te organizezi?

Sunt foarte bine organizata. In plus am o familie, deci nu am incotro, trebuie sa ma organizez, altfel nu as realiza nimic. Ma trezesc in general devreme, chiar si in weekend.
 
Care pictor te-a influentat cel mai mult? Ai un model?

Cind am inceput sa pictez, eram fascinata de Magritte si Dali. Incerc sa nu ma las influentata de nimeni, pentru a-mi putea pastra originalitatea si a ma descoperi pe mine insami.  Daca ma intrebi astazi ce artist preferat am, iti voi raspunde: Jonas Burgert. Este un pictor contemporan; ii admir tehnica si ideile, lucrarile lui sunt monumentale. Nu cred ca ma poate influenta, eu sunt mult prea pozitiva pentru a-mi picta cosmarurile, insa pur si simplu actual il admir.

Numeste te rog 5 pictori clasici preferati.

Este greu sa ma opresc doar la 5 pentru ca sunt o multime de pictori mari carora le admir lucrarile. Cind am vizitat prima oara Louvre, am ramas coplesita de atita maretie. Stateam in fata fiecarui tablou minute in sir si-mi era greu sa plec mai departe. O sa incerc sa-i enumar pe primii 5 artisti preferati care-mi vin acum  in minte: Dali, Leonardo da Vinci, Rembrandt, William Turner, Max Ernst.
 
Locuiesti in Germania.  Te inspira in vreun fel mediul de acolo?
 
Germania m-a invatat sa fiu disciplinata si organizata, ceea ce ma ajuta sa economisesc timp.
 
Descrie-mi, te rog, o zi din viata ta in care pictezi.

De fiecare data cind ma apuc de o lucrare, am deja ideea in minte si imaginile pe care le voi transpune pe panza.  Incerc, in majoritatea cazurilor, sa-mi "pictez" gindurile, senzatiile, sentimentele. Cum ar fi tabloul “Libertatea ingradita”. Inainte sa incep lucrarea m-am gindit la notiunea de libertate. Omul este o lume si nu o societate. Suntem ingraditi de reguli si legi si liberi numai in sufletul nostru, asemenea pasarii albastre pe care am pictat-o.  Zboara intr-o lume inchisa, marginita, cerul are forma unei camere. Insa in departare se afla usa deschisa catre univers, catre libertatea interioara pe care nu ne-o poate lua nimeni.
 
Te rog sa-mi descrii o zi din viata ta in care nu pictezi.

Zilele in care nu pictez sunt zile normale, in care ma ocup de finante, de familie, daca am timp fac excursii in natura sau imi petrec timpul la un pahar de vin cu prietenii, merg la concerte, opera, muzee, citesc, scriu poezii, ascult muzica.
 
Ce preferi, marea sau muntele?

Mai degraba marea insa iubesc si muntele. Sunt o fire optimista si iubesc soarele, lumina. O zi insorita  este pentru mine o zi minunata indiferent ca ma aflu la mare sau la munte.  Marea imi inspira forta, maretie. O respect. Este superba si cind este linistita, cind  in imaginea ei se oglindesc norii, dar si cind este furtunoasa.
 
O pajiste sau o padure?

O pajiste, imi da senzatia de libertate. Iar florile de cimp sunt atit de frumoase!
 
O pestera sau un rau?

Mai degraba un riu, pestera imi da fiori si raceala. Imi place sa le vizitez, din curiozitate pentru ca sunt atit de diferite si au ceva special, insa pe marginea unui riu as putea petrece ore in sir admirindu-i curgerea si filozofind. A propos de pesteri, am avut ocazia sa urmaresc un concert superb de muzica clasica in grota Cuevas del Drach pe insula Mallorca. 
 
Un trandafir sau o lalea?

Iubesc parfumul si petalele catifelate ale trandafirilor. 
 
Renoir sau Monet?

Doi pictori  impresionisti. Ii admir pe amindoi.
 
Van Gogh sau Dali?

Van Gogh si Dali. Sunt din curente total diferite insa fiecare este special. Dali este un geniu, l-am admirat de cind eram studenta.  Aveam o multime de postere cu picturile lui.
 
Magritte sau Picasso?

Mai mult Magritte. Poate pentru ca am o slabiciune pentru pictorii suprarealisti.
 
Klimt sau Otto Dix?

Klimt este un simbolist. Imi place mult. Otto Dix, care a surprins brutalitatea razboiului, are pentru mine un stil prea dur care ma  intristeaza. De  aceea il prefer pe Klimt.
 
Schiele sau Rembrandt?

Rembrandt a fost  unul dintre cei mai mari artisti olandezi din perioada barocului. A fost denumit "pictorul luminii si umbrelor". Ii admir stilul.  Schiele are, din punctul meu de vedere, un stil prea vulgar.
 
Goya sau Velasquez?

Sunt doi pictori spanioli din perioade diferite: Goya  este cel ma important artist spaniol din  perioada romantica iar Velasquez din perioada barocului. Imi plac amindoi, insa Goya ma impresioneaza mai mult decit Velasquez.
 
Cezanne sau Gauguin?

Ai ales doi artisti postimpresionisti. Le admir lucrarile. Deci amindoi.
 
Care este culoarea ta preferata? Ce semnifica ea pentru tine?

Iubesc toate culorile, insa am o predilectie pentru nuantele de albastru. Pentru mine albastrul simbolizeaza armonie, infinit, liniste, echilibru, energie.
 
Ce ai simtit dupa ce ai expus prima oara tablourile tale? Cand s-a intamplat asta si unde?

Prima oara am expus tablourile intr-o cafenea in München. M-am simtit implinita. Era un nou inceput, o renastere.
 
A existat vreun fan care a facut o obsesie pentru tine? Daca da, cum ai gestionat situatia?

Nu raspund la intrebare.
 
Din respect pentru Van Gogh care nu a vandut nici un tablou in timpul vietii, nu te intreb daca ai vandul tablouri. Totusi, daca ai vandut, poti sa-mi spui.

Da, vind tablouri. Am fost surprinsa sa vind chiar si prin intermediul internetului. Unul dintre ele a fost cumparat chiar in ziua in  care il postasem pe facebook. L-a achizitionat o cintareata de opera din Düsseldorf.
 
Care a fost remarca, vis-à-vis de pictura ta, care te-a impresionat cel mai mult?

Cel mai mult m-a impresiont faptul ca pictorul Radu Maier mi-a apreciat lucrarile expuse la Consulatul Roman din München si m-a denumit “colega “ lui.  Primesc incontinuu laude in privinta lucrarilor mele de la persoane diferite, insa parerea si aprecierea unui artist consacrat are valoare, inseamna ca am facut progrese. Sunt o persoana care se dezvolta in permanenta, imi place sa invat si sa experimentez. De curind m-am inscris  la Academia din Hamburg. Studiez pictura.
 
Exista un tablou din creatia ta care ti se pare mai putin realizat?
 
Da, bineinteles. Sunt vreo doua-trei pinze. De suparare, am pictat peste ele altceva. Acesta este avantajul culorilor acrilice: dupa ce se usuca bine se pot aplica mai multe straturi noi peste cele vechi. 
 
Exista un tablou la care tii atat de mult ca nu l-ai vinde chiar daca oferta ar fi generoasa?

De fiecare tablou sunt putin legata pentru ca in el investesc o parte din timpul si sufletul meu. Insa un pictor primeste recunoastere prin faptul ca vinde. Si eu vreau recunoastere. Glumesc, desi un pic de adevar este la mijloc. Cred ca orice artist isi doreste acest lucru. Insa pictez in primul si in primul rind pentru  ca asta simt ca trebuie sa fac, pentru ca imi face placere, pentru ca  doresc sa-mi expun pe pinza sentimentele, starile de spirit, imaginile pe care le am in minte sau pe cele pe care le iau din viata reala si le trec prin sufletul meu.
De fapt, ma bucur mult cind vind pentru ca primesc in felul acesta apreciere si impulsul de a crea ceva nou. Fiecare pinza alba imi da o senzatie de bucurie si nerabdare. De abia astept sa pun culoare pe ea. Si exista atit de multe lucruri pe care doresc sa le pictez!
 
Exista un pictor ale carui lucrari te irita?

“Irita” este un cuvint prea dur. Bineinteles ca am pictori preferati, cum ar fi Dali. Insa sunt si artisti care nu sunt pe gustul meu. Dar asta nu inseamna  ca ma irita.
 
Ai preferinte in ce priveste alimentatia?

Da, imi place sa maninc sanatos si diversificat. Imi plac mincarurile fine si gatesc cu placere. Iubesc bucataria franceza. Este tot o arta cind ma gindesc la finetea si la modul de prezentare al felurilor de mancare. 
 
Daca ti s-ar da sa alegi o alta tara de pe glob in care sa te muti, care ar fi aceea?

Nu am calatorit inca peste tot, mai am foarte multe locuri de vizitat. Insa iubesc mult Italia.  Ma fascineaza cultura italiana, diversitatea peisajelor, clima mediteraneana, oamenii veseli si primitori. Este tara frumosului din toate punctele de vedere. Iar eu iubesc frumosul.

Daca presupunem prin absurd ca are loc o catastrofa si nu poti salva decat 5 picturi din creatia tuturor celorlalti pictori si doua din creatia ta, care ar fi acelea?

Mi se stringe sufletul cind ma gindesc la asa ceva. Cred ca as cauta o varianta sa salvez toate tablourile celebre. Pe ale mele nu le-as salva, nu ar fi atit de grav atita timp cit traiesc.  Voi mai picta o multime.
 
Daca ai fi exilata pe o insula pustie si ti s-ar da voie sa iei trei lucruri cu tine, ce ai lua?

Familia mea, sunt exact trei. Prin ei are viata sens, nu ma plictisesc si ma fac sa ma simt responsabila, ma fac sa zimbesc in fiecare zi si imi dau sens vietii.
 
Ai un poet, scriitor sau compozitor preferat?

La repezeala as raspunde: Baudelaire, Goethe si Chopin. Insa imi plac o multime de scriitori si compozitori. Cum ar putea sa nu-mi placa Mozart, Verdi, Puccini, sau Umberto Eco, Balzac, Tolstoi?
 
Ai o poezie sau un roman preferat? Sau o lucrare muzicala?

Imi este greu sa ma limitez  la o singura lucrare. S-au scris si compus atit de multe!
 
Ce alte pasiuni ai?

Imi place sa citesc, sa scriu poezii, sa fac sport. Imi place sa ascult oamenii, sa le dau un sfat sau o mingiiere. Imi place sa filozofez, sa ma uit la stele, sa merg la opera, la teatru si muzee. Imi place sa probez lucruri noi, sa experimentez. Imi place sa conduc cu viteza mare, sa sar cu parasuta sau sa fac paragliting. Imi place sa simt adrenalina. Poate candva voi invata sa pilotez un elicopter. Imi place sa calatoresc, sa cunosc culturi si oameni noi. Imi place sa ma dezvolt in continuare, incerc sa nu pierd nici un minut din viata.

Care este cea mai mare slabiciune a ta?

Sunt citeodata impulsiva si reactionez dur cind cineva ma “supara”.

Dar punctul tau forte?

Sunt puternica psihic. Nu imi este teama de nimic. Forta aceasta am primit-o prin copiii mei: Am o fetita si un baietel. Sunt mama. Cum m-ar putea ceva dobori?
 
Care este cea mai placuta intamplare din viata ta?

Intimplari placute am adunat o  multime avind in vedere ca nu mai am 20 de ani. As putea spune ca prima oara cind am devenit mamica am avut un sentiment de euforie. M-am simtit atit de fericita si mindra: creasem o noua viata! 
 
Descrie-mi doua locuri in care-ti place cel mai mult sa mergi si unde te simti cel mai bine.

Imi place sa merg in Italia de cite ori am ocazia. In general, ajung acolo cam de doua ori pe an.
 
Spune-mi trei oameni interesanti din lumea artelor sau a filmului pe care i-ai cunoscut personal de-a lungul anilor. Exista cineva dintre ei care ti-a marcat existenta si de la care ai invatat?

Pictorul Radu Maier, basul Adrian Sampetrean , scenarista si regizoarea Brigitte Drodtloff. 
De la fiecare am invatat cite ceva. Sunt oameni deosebiti, foarte talentati si cu suflet mare.
 
Unde ai expus tablourile tale?

Pina acum numai in Germania. Intentionez sa expun in viitorul apropiat si in alte tari.
 
Care este locul unde ti-ar placea sa mai expui?
 
Mi-ar placea sa expun in tari diferite pentru a-mi face cunoscute lucrarile.
 
Unde te-ai nascut si unde locuiesti?

M-am nascut in Tulcea, Romania. Locuiesc din anul 2000 in München.
 
Daca nu ai fi pictat, ce altceva ti-ar fi placut sa faci?

Mi-ar placea sa scriu insa nu am destul timp si pentru acest lucru si nu le pot face pe toate bine. Daca mi-ar fi lipsit talentul in pictura probabil as fi investit timp in scris si m-as fi dezvoltat in directia aceasta.
 
Ce-ti place cel mai mult la oameni si ce-ti displace la ei?

Imi plac oamenii care au caracter, educati  si cu suflet mare, carora le pasa de mediul inconjurator, care iubesc natura. Nu imi plac cei egoisti, dezinteresati, vulgari, necivilizati, needucati, impertinenti, lenesi.
 
Care dintre intrebarile mele ti-a placut cel mai mult si care te-a iritat?

Mi-au placut toate, nu am avut nici o problema sa raspund. Sunt o fire deschisa.

Iti multumesc pentru bunavointa cu care mi-ai acordat acest interviu.

Eu iti multumesc, Marius.
 

Chattoir Interview with Anna Semenenko / Интервью с Анной Семененко The music of W.A. Mozart, J. Brahms, M. Herea not only attracts me, it takes me to another space of our universe, where musical sounds come to life, intertwine into harmonies, unite into melodic phrases, add up to a musical thought and begin to live and breathe in brilliant masterpieces. The Read more
Chattoir Interview with Diana Bucur (in Romanian) "Talentele adevărate au avut mereu un drum greu de străbătut şi multe piedici în faţă. Ştiţi cum se spune: nimeni nu este profet în ţara lui." Diana Bucur Read more
Chattoir Interview with Sofia de Salis "I dream that as many children and people as possible would be engaged in music and/or art. People will always be drawn to the beautiful and if I can inspire and motivate someone to develop their creative abilities, then I live my life not in vain." Sofia de Salis Read more
Chattoir Interview with Dana Tudor "My curiosity, enthusiasm and passion to discover people’s talents as resources pushed me every day to really look and listen to the person in front of me in order to discover his / her inner treasures" Dana Tudor Read more
Chattoir Interview with Costantino Catena "Certainly it is impossible to be indifferent before or during a performance, as it is impossible to completely detach yourself from the emotions. By being able to channel emotions in the right way, one enriches a performance and makes it an ever-unique event linked to that particular emotional and Read more
Chattoir Interview with Horacio Parravicini "Every human being owns a beautiful voice. The advice is to be loyal to yourself. We can add platinum crowns, emeralds, etc, but don't be confused, as the name indicates, this is an instrument to communicate through music, and you are the musician, the artist." Horacio Parravicini Read more
Chattoir Interview with Ludwig Böhm "My interest in Theobald Böhm was raised in 1981, when a great exhibition was organized in the Munich Municipal Museum in commemoration of the 100th anniversary of his death and when the director of the museum asked me many questions about Theobald, which I couldn’t answer. I only knew that Read more
Chattoir Interview with Ivajla Kirova "I think I am a strong-willed and honest person - I always say what I think, whether people like it or not. I always go my own way and not the one that people want me to." Ivajla Kirova Read more
Chattoir Interview with Rogier de Pijper "For me music is a way to express myself. It is a language that says much more than all the words of the world all together. After a concert people often come to me and tell me they liked the concert. If they have a smile on their face I’m happy, if they also have twinkles in their eyes I truly Read more
Chattoir Interview with Mirela Paduraru "I love to see people happy and content with themselves. I like to teach them how to look into the mirror with joy, how to get healthier and look young for longer time." (Mirela Paduraru) Read more
Chattoir Interview with Luiza Cala (Romanian) "Locul meu de taină este la mine în gând. Este un loc mirific în care mă împodobesc cu puteri nelimitate." Luiza Cala Read more
Interview with Composer Marius Herea "A composer has the responsibility to renew the styles and bring novelty to the world" Marius Herea Read more